Wij gebruiken cookies om jouw online shopervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van de website ga je akkoord met de plaatsing van de cookies. Instellingen

Tips bij het aanschaffen van een nieuw hoofdkussen

Welk kussen past bij mij?

Je bent op zoek naar een hoofdkussen, maar hoe kies je de perfecte voor jou? Het hoofdkussen is een niet te onderschatten sluitstuk voor een goede nachtrust. Door de juiste te kiezen kan je lichamelijke ongemakken zoals rugproblemen, nekklachten en hoofdpijn voorkomen. Maar hoe kies je de juiste? Dit heeft te maken met een aantal punten die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet.

Slaapboulevard-Kwakernaat-Slaaphouding-kussengids-Checklist

Slaaphouding

Om ervoor te zorgen dat je lichaam goed uitrust terwijl je slaapt, is het vooral belangrijk dat je rug mooi in de natuurlijke houding ligt, van nek tot stuitje. Jouw hoofdkussen heeft hier een groot aandeel in. Door een juiste te kiezen, zorg je dat je hoofd niet te ver voor, achter of opzij buigt. Om deze rechte lijn te krijgen, is het allereerst belangrijk om naar jouw slaaphouding te kijken.

Ben je bijvoorbeeld een zijslaper? Dan is de afstand tussen jouw hoofd en het matras een stuk groter dan bij een buikslaper het geval is. Zo heb jij als zijslaper waarschijnlijk een hoger kussen nodig om deze afstand op te vullen en daardoor te zorgen dat jouw rug in een rechte lijn ligt.  Hieronder zie je wat voor soort kussen je moet kiezen bij jouw slaaphouding.

Slaapboulevard-Kwakernaat-Hoofdkussens-slaaphouding

1. Zijslaper
De meeste mensen slapen op hun zij. Een juist kussen hiervoor moet veel ondersteuning bieden en is vaak iets hoger, omdat de afstand tussen het hoofd en het matras in deze slaaphouding groter is. Verder zijn de onder- en bovenkant van het kussen vaak iets dikker dan het middelste gedeelte waar het hoofd komt te liggen. Op deze manier creëer je een rechte ruggengraat wanneer je op je zij ligt.

2. Rugslaper
Ongeveer 40% van de mensen slaapt op zijn of haar rug. Bij rugslapers is het belangrijk dat de nek goed ondersteund wordt. Gebeurt dit niet, dan ligt het hoofd te ver naar achteren waardoor de wervelkolom in een knik komt te liggen. Een flexibel kussen met een ingebouwde neksteun is bij deze slaaphouding een aanrader.

3. Buikslaper
Slapen op de buik is eigenlijk niet aan te raden, omdat het hoofd opzij komt te liggen waardoor de nek constant gedraaid is. Toch slaapt zo’n 10% van de bevolking op zijn buik, dus kunnen we deze slaaphouding maar beter zo aangenaam mogelijk maken. Slaap jij ook op je buik? Kies dan voor een laag hoofdkussen, daarmee ligt je nek minder ver omhoog en verminderd de druk op de nekwervels.

Slaapboulevard-Kwakernaat-Hoofdkussens-materialen

Materialen

Bij hoofdkussens heb je keuze uit veel verschillende soorten vullingen én verschillende materialen hoezen. Maar hoe kies je de beste voor jou? Misschien heb je wel voorkeur voor bepaald materiaal: dons, synthetisch of latex. En vind je het fijn om een kussen lekker op te schudden of heb je liever een vormvast kussen? Ook als je allergieën hebt, voor bijvoorbeeld huisstofmijt of latex, zijn er hoofdkussens die perfect passen bij jou.

We hebben een aantal materialen en hun eigenschappen op een rijtje gezet:

Slaapboulevard-Kwakernaat-Hoofdkussens-latex

Latex hoofdkussens

Latex is een natuurproduct dat is gemaakt van het sap van een rubberboom. De hoofdkussens van latex staan erom bekend dat ze zeer vormvast zijn. Dit betekent dat het kussen altijd weer in zijn oorspronkelijke vorm terugkomt. Er zijn bij latex kussens vaak speciale inkepingen gemaakt, zodat het hoofd gedurende de nacht op de juiste plaats blijft liggen. Latex hoofdkussens zijn er tegenwoordig in alle soorten, maten en hardheden. Bijkomend voordeel: omdat huisstofmijt slecht kan overleven in latex, zijn latex kussens ook geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie.

✓ Vormvast materiaal
✓ Geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie
✓ Optimale ventilatie
✓ Voelt: veerkrachtig, zacht

Slaapboulevard-Kwakernaat-Hoofdkussens-traagschuim

Traagschuim hoofdkussens

Traagsschuim, oftewel memoryfoam, is een bijzonder ontwikkeld materiaal, gemaakt van visco-elastische polyurethaan. Wanneer het in aanraking komt met warmte en gewicht, past het zich aan naar jouw lichaamsvorm alsof het kussen speciaal voor jou gemaakt is. Net als latex is het een vormvast materiaal, dit betekent dat het kussen altijd weer in zijn oorspronkelijke vorm terugkomt.

✓ Vormvast materiaal
✓ Ondersteunend
✓ Lange levensduur
✓ Voelt: zacht, alsof het een mal om je lichaam is

Slaapboulevard-Kwakernaat-Hoofdkussens-dons

Donzen hoofdkussens

Een donzen hoofdkussen geeft veel mensen het meest comfortabele gevoel. Het is heerlijk zacht, zeer goed vervormbaar en je kan er heerlijk in wegzakken. Alle donzen hoofdkussens bij Slaapboulevard Kwakernaat voldoen aan de strengste kwaliteitseisen en dragen het Downpass keurmerk.

✓ Goede vochtregulatie en optimale ventilatie
✓ Geschikt voor mensen met een (huisstofmijt) allergie
✓ Beste dons kwaliteit mét Downpass keurmerk
✓ Voelt: vederlicht, als een zomers wolkje

Slaapboulevard-Kwakernaat-Hoofdkussens-synthetisch

Synthetische hoofdkussens

Hét kussen bij allergieën. Ben je allergisch voor huisstofmijt? Synthetische kussens zijn wasbaar op 60 graden Celsius, en soms zelfs op 90 graden.

Voorheen werd synthetisch beddengoed vaak geassocieerd met matige kwaliteit en slechte vochtregulatie. Dat is niet meer terecht, want de synthetische vezels van nu zijn nauwelijks van natuurlijke materialen te onderscheiden.

✓ Hét hoofdkussen bij allergieën
✓ Wasbaar op 60/90 graden Celsius*
✓ Goede warmte-isolatie en vochtregulatie
✓ Voelt: soepel

* Kijk altijd op het waslabel voor de juiste temperatuur! Weet je het niet zeker? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.

Het hoofdkussen is een niet te missen sluitstuk bij een goed slaapsysteem. Het kussen kun je zien als extra zone van het matras.

Jouw nachtrust, onze zorg Deskundig advies sinds 1960

Welkom bij Slaapboulevard Kwakernaat. Ontdek 4.000m2 aan slaapexpertise en vind de oplossing die bij jou past. Iedereen een goede nachtrust.

Onze slaapspecialist Chat met de slaapspecialist

Onze adviseurs, slaapspecialisten bij uitstek, helpen jou graag op weg.

Alle merken onder één dak

Onafhankelijk vergelijken kan bij Slaapboulevard Kwakernaat

 • Auping
 • Avek
 • Avek
 • Avek
 • Avek
 • Hastens
 • Hulsta
 • Beddingconcepts
 • Nolte
 • Cox
 • Heckettlane
 • Polydaun
 • Beddinghouse
 • Silvana
 • Ultima
 • Texeler
 • Deron
 • Dorime
 • Jonk
 • De Linde
 • van Os
 • Swissflex
 • Christion Fischbacher
Bekijk alle merken