Wij gebruiken cookies om jouw online shopervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van de website ga je akkoord met de plaatsing van de cookies. Instellingen

Check je bed

Check je bed

Het is belangrijk om je bed zo nu en dan kritisch onder de loep te nemen en te controleren of alle onderdelen nog in goede staat zijn. Bedenk dat je in 10 jaar tijd 26.000 uur in bed doorbrengt, dan is het makkelijk voor te stellen dat een bed aan slijtage onderhevig is. Na verloop van tijd biedt het bed niet meer de ondersteuning die je ervan gewend bent. Op dat moment kunnen rug- en nekklachten ontstaan, wat natuurlijk slecht is voor je gezondheid. Het is dus belangrijk om de onderdelen van je bed tijdig te vervangen. Maar hoe weet je of bijvoorbeeld je matras, bedbodem of topper aan vervanging toe is? In dit artikel geven we je een handige checklist om daarachter te komen.

Slaapboulevard-Kwakernaat-Bedbodem

Stap 1: Bedbodem

Een kwalitatieve bedbodem (ofwel spiraalbodem, lattenbodem of schotelbodem) gaat gemiddeld 20 jaar mee.*

Lattenbodem:
Bij de aankoop van een lattenbodem staan de latten bol, maar na jarenlange gebruik kunnen ze draag- en veerkracht verliezen. Staan de latten recht of zijn ze vervormd of zitten er scheuren in de kunststof kappen, dan is het tijd om na te denken over een nieuwe lattenbodem. Een hoge luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat de latten sneller doorhangen. Meer over het juiste slaapklimaat vind je hier. 

Spiraalbodem:
Een spiraalbodem hoort een strak netwerk te hebben, zonder golven, en biedt voldoende weerstand.

Schotelbodem:
De schotels in een schotelbodem kunnen onafhankelijk naar beneden bewegen (ingedrukt worden). Als de schotels niet meer terugveren, wat het snelst in het heupgedeelte het geval is, is de bodem aan vervanging toe.

Slaapboulevard-Kwakernaat-Matras-topper

Stap 2: Matras en topper

Een matras van goede kwaliteit gaat ongeveer 10 jaar mee.*
Een topper, of topmatras, gaat ongeveer 5 jaar mee.*

Terwijl jij ligt te slapen, zijn je lichaam en matras hard aan het werk. Je verliest ongeveer 0,25 – 0,5 liter vocht per nacht via je adem en door transpiratie. In een jaar tijd voert jouw matras tussen de 90 en 180 liter vocht af. Oftewel een volle badkuip aan zweet per jaar! Na tien jaar heeft jouw matras maar liefst tussen de 900 en 1800 liter aan vocht afgevoerd. Niet zo gek dus, dat het materiaal in jouw matras na 10 jaar wel betere tijden heeft gekend. Voor je gezondheid is het belangrijk om je matras tijdig te vervangen. Maar buiten de gemiddelde levensduur, hoe weet je of bijvoorbeeld je matras of topper aan vervanging toe is?

Hoe kun je de staat van jouw matras controleren?
Plaats twee vuisten in het midden van het matras. Begin bij het hoofdeind en werk naar het voeteinde toe. Plaats de vuisten in het matras en voel hoeveel tegendruk je krijgt. Vooral de plek waar je heupen liggen is een kritisch punt, hier wordt namelijk de meeste tegendruk gegeven. Geeft het matras hier weinig tegendruk? Dan is er een grote kans dat je matras zijn beste tijd heeft gehad en dat het matras last heeft van kuilvorming.

Hoe kun je de staat van jouw topper controleren?
Bij de controle van jouw topmatras plaats je één hand op de bovenkant en de andere hand op de onderkant van de topper. Voel je dat op bepaalde plekken het materiaal dunner is of samen is gekleefd? Het topmatras is aan vervanging toe.

Slaapboulevard-Kwakernaat-Hoofdkussen

Stap 3: Hoofdkussen

Wist je dat een hoofdkussen ongeveer 3 jaar* meegaat? Dit klinkt kort, maar door de hoeveelheid vocht en condensatie die ontstaat door het in- en uitademen, krijgt het hoofdkussen veel te verduren. Vocht is de grootste vijand van beddengoed en dus ook van je kussen. Het materiaal gaat door vocht sneller “kleven” waardoor het kussen zijn veerkracht verliest.

Hoe kun je de staat van jouw hoofdkussen controleren?
Je kunt zien of jouw kussen zijn veerkracht is verloren door het kussen dubbel te vouwen. Wanneer het kussen weer terugvalt in zijn originele vorm, is hij nog goed. Wanneer hij gevouwen blijft, is hij toe aan vervanging. Bij een donzen/veren kussen kun je het testen door het kussen in je handpalm te plaatsen. Wanneer de hoeken gaan hangen, is het kussen zijn veerkracht verloren en is het tijd voor een nieuwe.

 

 

Slaapboulevard-Kwakernaat-dekbed

Stap 4: Dekbed

Een dekbed gaat ongeveer 7 tot 8 jaar mee.*

Hoe weet je of jouw dekbed aan vervanging toe is?

Heb je het vaak koud onder de dekens? Een goed dekbed neemt ‘s nachts vocht op en laat dit overdag weer los. Maar zodra jouw dekbed aan vervanging toe is neemt het isolatievermogen af, en zorgt dit dat je het sneller koud hebt.

Ook wordt je dekbed na jaren platter. Probeer je je dekbed op te schudden, maar blijft deze plat? Dan is het materiaal waarschijnlijk zijn veerkracht verloren. Maar voordat je jouw dekbed direct bij het vuilnis gooit, is het verstandig om deze eerst te wassen en een tennisbal mee te laten draaien in de machine. Deze slaat de boel los en verdeelt de vulling. Is het dekbed hierna nog steeds plat? Dan is hij aan vervanging toe.

Bij Slaapboulevard Kwakernaat staan onze slaapadviseurs voor je klaar om je te helpen bij het kiezen van het juiste dekbed. De keuze van een dekbed hangt van een aantal zaken af. Wat is jouw persoonlijke voorkeur? Heb je het snel warm, of juist koud? Welk materiaal dekbed past bij jou? Heb je allergieën? Kortom: zoveel mensen, zoveel slaapwensen. Raadpleeg alvast deze checklist om jouw perfecte dekbed te vinden. Slaapboulevard Kwakernaat helpt jou aan een goede nachtrust.

*Gemiddelde levensduur bij normaal gebruik.

Jouw nachtrust, onze zorg Deskundig advies sinds 1960

Welkom bij Slaapboulevard Kwakernaat. Ontdek 4.000m2 aan slaapexpertise en vind de oplossing die bij jou past. Iedereen een goede nachtrust.

Onze slaapspecialist Chat met de slaapspecialist

Onze adviseurs, slaapspecialisten bij uitstek, helpen jou graag op weg.

Alle merken onder één dak

Onafhankelijk vergelijken kan bij Slaapboulevard Kwakernaat

 • Auping
 • Avek
 • Avek
 • Avek
 • Avek
 • Hastens
 • Hulsta
 • Beddingconcepts
 • Nolte
 • Cox
 • Heckettlane
 • Polydaun
 • Beddinghouse
 • Silvana
 • Ultima
 • Texeler
 • Deron
 • Dorime
 • Jonk
 • De Linde
 • van Os
 • Swissflex
 • Christion Fischbacher
Bekijk alle merken